Slovenski alpinisti veterani v čeških peščenjakih

Med četrtim in osmim septembrom se je v Adršpachu na Češkem v področju peščenčevih stebrov mudila skupina alpinistov veteranov. Namen poti je bila navezava stikov, predstavitev slovenske alpinistične veteranske organizacije in seznanjenje z veteranstvom na Češkem.

Udeleženci tega srečanja so bili  člani zbora  veteranov, na vabilu so se odzvali:  Janko Ažman, Vojko Bučer, Kazimir Drašlar, Rado Kočevar, Roman Robas in Tone Sazonov.
Torek  4. 9. je bil namenjen poti od Ljubljane do kraja Teplice nad Metuji. Po nastanitvi v hotelu Na Strelnici in seznanjanju z gostiteljico Aleno Čepelkovo, smo se podali v Adršpach z namenom, da dobimo prvo predstavo o naravnem parku in peščenčevih stebrih.

roman_robas
V sredo so bile na sporedu “aktivnosti po izbiri”. Rado si je izbral primeren sprehod, ostali pa smo odšli na  Križovy vrch. Roman Robas je reševal našo čast in v družbi  Alene Čepelkove in Jarmile Cuberkove preplezal nekaj smeri. Popoldne je bilo namenjeno ogleda širšega področja parka v Adršpachu.

Aktivnosti po osebni izbiri v četrtek so bile usmerjene na področje Teplicke skaly. Rado si je izbral krajši, ostali udeleženci pa smo izbrali nekaj daljši krog. Popoldne smo namenili ogledu graščine v Adršpahu, v kateri domuje manjši plezalski Muzej.

rado_kocevar
V petek dopoldne je sledil ogled področja Skaly. V poznem popoldnevu pa sta Jirí Novák in Alena Čepelkova pripravila predstavitev s projekcijo Plezanja v Peščenjakih in Zgodovino Čeških in Slovaških ekspedicij. 

S tem je bil program izpolnjen in zaključen. Sobota pa je bila namenjena povratku domov.

Erasmus__SLO
 
Obisk veteranov je bil uspešen, tako da bomo v začetku Oktobra gostili skupino čeških veteranov. 

Besedilo in fotografije: Kazimir Drašlar