Janja, Domen, Mina in Urban v finale SP Kranj 2016

Po sobotnih kvalifikacijah in polfinalu 21. tekme svetovnega pokala (SP) v težavnostnem plezanju Kranj 2016 so se v nedeljsko finalno preizkušnjo, ki bo ob 16. uri v dvorani Zlato polje, uvrstili kar štirje slovenski reprezentanti: Janja Garnbret in Domen Škofic kot vodilna po polfinalu, Mina Markovič s tretjim rezultatom in Urban Primožič, ki je bil sedmi. Na tekmi svetovnega pokala Kranj 2016, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), je letos nastopilo 122 tekmovalcev iz 23 držav, med njimi 19 Slovencev.

Janja Garnbret na vrhu polfinalne smeri (foto Stanko Gruden)

Kranj je že 21 let nepogrešljiva postaja najboljših športnih plezalcev pred koncem sezone. Na sedmi, zadnji preizkušnji letošnjega svetovnega pokala, ki jo organizira Planinska zveza Slovenije na čelu z vodjo Tomom Česnom z ekipo, se je pomerilo 49 tekmovalk in 73 tekmovalcev iz 23 držav, poseben pečat pa mu je dal spremljevalni program - otroške delavnice in mini olimpijada s Foksijem, plezalni filmi Festivala gorniškega filma in tekmovanje v močnih prstih. Gorenjska prestolnica bo okronala tudi skupne zmagovalce svetvonega pokala. Izjemna najstnica Janja Garnbret, tudi letošnja svetovna prvakinja v težavnosti, si je že pred sklepno tekmo zagotovila dvojno zmago v skupnem seštevku - tako v težavnosti kot kombinaciji. Skupna lovorika v težavnosti se nasmiha tudi Domnu Škoficu, vendar bo odločala kranjska tekma, saj ima pred drugouvrščenim Jakobom Schubertom "le" 40 točk prednosti.

Slovenske barve je pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina zastopala 19-članska ekipa - deset deklet in devet fantov. Iz kvalifikacij se je v polfinale prebilo kar enajst slovenskih reprezentantov, v nedeljski finale pa se je uvrstila četverica: Janja Garnbret, razred zase v ženski konkurenci, in Mina Markovič, ki je dosegla tretjo višino polfinala, Domen Škofic z vrhovi tako v kvalifikacijah kot polfinalu in Urban Primožič, ki je polfinale končal na sedmem mestu. Druga med dekleti je bila Belgijka Anak Verhoeven, Škofic pa si prvo mesto deli z Italijanom Stefanom Ghisolfijem in Avstrijcem Jakobom Schubertom.

sp_kranj_2016_polfinale_foto_stanko_gruden_014
Mina Markovič in Domen Škofic uspešna v polfinalu (foto Stanko Gruden)

V polfinalu so se izkazali tudi Katja Kadič (11.),
Jure Raztresen (16.), Vita Lukan (19.), Milan Preskar (19.), Rebeka Kamin (20.), Tjaša Kalan (24.) in Mia Krampl (26.). V kvalifikacijah so tekmovali še Kaja Skvarč Božič (34.), Tjaša Slemenšek (35.), Veronika Meke (38.), Jernej Kruder (42.), Anže Peharc (46.), Martin Bergant  (47.), Gregor Vezonik (51.) in Zan Sudar (54.).

Program SP Kranj 2016 - nedelja, 27. november
16.10 predstavitev finalistov in ogled smeri
16.20 uradno odprtje tekme z akrobatskim spektaklom
16.30 finale moški, za njimi ženske
          (sledi podelitev medalj)

Janja Garnbret (Šaleški AO) je v svojem drugem kranjskem polfinalu splezala do vrha tako obeh kvalifikacijskih kot polfinalne smeri, kjer je ugnala vso konkurenco in tako dosegla prvi rezultat polfinala. "Pred kvalifikacijami sem se res dobro počutila, tudi odplezala sem jih tako. Malo treme sem čutila tako v prvi kvalifikacijski smeri kot v polfinalu, še posebej ker nastopam pred domačim občinstvom in se moram dokazati tudi njim, da me vidijo v živo. To moram odmisliti in odplezati, kot znam. Vsi vrhovi so, a jutri me čaka še finale, ki bo odločilno - in upam, da bom pokazala vse, kar znam," se je smejalo komaj 17-letni Korošici, letošnji svetovni prvakinji v težavnosti in že dvojni skupni zmagovalki svetovnega pokala.

sp_kranj_2016_polfinale_foto_stanko_gruden_018
Janja Garnbret proti vrhu polfinalne smeri, ki ga je dosegla kot edina med dekleti (foto Stanko Gruden)

Z najboljšo popotnico treh vrhov in prvega mesta po polfinalu bo na sklepnem dejanju sezone nastopil tudi Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), vodilni v skupnem seštevku SP v težavnosti. "Kranjska tekma poteka optimalno, do zdaj mi je uspelo odplezati vse, čeprav so bile smeri presenetljivo nezahtevne. Obe kvalifikacijski smeri sta me bolj izmučili kot polfinalna, kjer bi bilo težje, če bi vedel, da moram splezati do vrha, a sem na srečo to ugotovil šele pod njim, kamor sem prišel še spočit. Na srečo mi je uspelo. Plezati v finalu je vedno užitek, in če uživam - kar verjamem, da bom tudi jutri -, me ni strah," se kranjskega finala veseli 22-letni Radovljičan, ki je letos dosegel že tri zmage in četrto mesto na svetovnem prvenstvu, pred domačim občinstvom pa še ni stal na stopničkah.

Mina Markovič (ŠPK Plus), ki je slast kranjske zmage okusila že štirikrat (2009, 2012, 2014, 2015), v finale SP Kranj 2016 vstopa s tretjim rezultatom polfinala. "V polfinalu sem na koncu res daleč zarinila, a sem v sredinskem delu smeri pustila precej moči, saj me je presenetila kombinacija gibov, ki je bila na koncu pravilna, s čimer sem marsikomu in tudi sebi pobrala nekaj minut življenja. Če bi šla optimalno, je bilo v polfinalu še kar nekaj rezerve. Mislim, da sem v Kranju v finalu že od leta 2005, zagotovo se ga veselim tudi letos, a najprej se moram spočiti, saj si ga želim dobro odplezati," je vtise strnila 29-letna Ptujčanka, letos bronasta na svetovnem prvenstvu v Parizu.

sp_kranj_2016_polfinale_foto_stanko_gruden_012
Mina Markovič bo nastopila že v svojem dvanajstem finalu SP v Kranju (foto Stanko Gruden)

V svoji najuspšenejši
sezoni se finala pred domačimi navijači znova veseli tudi Urban Primožič (PK Škofja Loka): "Pet let je že od mojega zadnjega finala v Kranju. Želje so se mi uresničile, polfinale sem odplezal res sproščeno, glede na to, da sem bil še bolj svež, kot sem pričakoval, sem se pred zadnjimi gibi morda malce presenetil, ko sem se znašel pod vrhom in malce pohitel. A to ni pomembno, zdaj sem v finalu in jutri grem uživat," je povedal 24-letni Škofjeločan, ki se je odločil, da s kranjsko tekmo konča tekmovalno kariero.

"Navdušen sem nad plezanjem večine reprezentantov, enajst polfinalistov je bilo več, kot smo si trenerji preračunali. V polfinalu je res dobro nastopila Katja Kadič, Mina in Janja sta pokazali, da sta v vrhu, in tudi Domen je pokazal, da se bo bojeval do konca, in računam, da bo najboljši. Predvsem sem pa zelo vesel, da je v finalu Urban, ki ga še vedno prepričujem, da bi podaljšal kakšno sezono. Posebej bi pohvalil še Vito in Mio, ki sta debitirali na članski tekmi, naredili lep rezultat in pokazali, da bomo lahko v prihodnosti računali nanju," je nastope svojih varovancev ocenil Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

sp_kranj_2016_polfinale_foto_stanko_gruden_005
Urban Primožič se je po petih letih znova uvrstil v kranjski finale (foto Stanko Gruden)

Rezultati po polfinalu SP Kranj 2016
ženske - 49 tekmovalk (vir: IFSC) moški - 73 tekmovalcev (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO)
2. Anak Verhoeven (BEL)
3. Mina Markovič (SLO)
4. Hannah Schubert (AVS)
5. Jain Kim (KOR)
6. Akiyo Noguchi (JAP)
7. Mathilde Becerra (FRA)
8. Yuka Kobayashi (JAP)
...
11. Katja Kadič (SLO)
19. Vita Lukan (SLO)
20. Rebeka Kamin (SLO)
24. Tjaša Kalan (SLO)
26. Mia Krampl (SLO)
34. Kaja Skvarč Božič (SLO)
35.
Tjaša Slemenšek (SLO)
38.
Veronika Meke (SLO)
1. Domen Škofic (SLO)
1. Stefano Ghisolfi (ITA)
1. Jakob Schubert (AVS)
4. Romain Desgranges (FRA)
5. Sebastian Halenke (NEM)
6. Dmitrii Fakiryanov (RUS)
7. Urban Primožič (SLO)
8. Yuki Hada (JAP)
...
16. Jure Raztresen (SLO)
19. Milan Preskar (SLO)
42. Jernej Kruder (SLO)
46. Anže Peharc (SLO)
47. Martin Bergant (SLO)
51. Gregor Vezonik (SLO)
54. Zan Sudar (SLO)


Trenutno stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti
ženske (vir: IFSC)
moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) - 516 točk
2. Anak Verhoeven (BEL) - 435 točk
3. Jain Kim (KOR) - 395 točk
4. Magdalena Röck (AVS) - 345 točk
5. Mina Markovič (SLO) - 251 točk
...
19. Tjaša Kalan (SLO) - 70 točk
1. Domen Škofic (SLO) - 417 točk
2. Jakob Schubert (AVS) - 377 točk
3. Romain Desgranges (FRA) - 341 točk
...
12. Urban Primožič (SLO) - 152 točk

Trenutno stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji
ženske (vir: IFSC) moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) - 596 točk
2. Akiyo Noguchi (JAP) - 367 točk
3. Anna Tsyganova (RUS) - 284 točk
1. Sean McColl (KAN)
2. Kokoro Fujii (JAP)
3. Jakob Schubert (AVS)

sp_kranj_2016_mocni_prsti_foto_manca_cujez
Veliko zanimanja med navijači je poželo tudi zabavno tekmovanje v močnih prstih (foto Manca Čujež)

Vstopnice za nedeljski finale (12 € oz. 10 € za člane PZS in AS Kluba) lahko gledalci kupijo pred začetkom tekmovanja na vhodu v športno dvorano Zlato polje v Kranju od 14.30 (če še ne bodo razprodane) ter na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na spletu. Vstop je prost za otroke do vključno 12. leta starosti. >>> Nedeljski finale SP Kranj 2016 RAZPRODAN.

Finalno tekmo si bo mogoče v neposrednem prenosu ogledati prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, finale bo v nedeljo, 27. novembra, ob 16.30 na 2. programu prenašala tudi TV Slovenija. Medijski sponzor svetovnega pokala Kranj 2016 je Val 202, generalni sponzor SP Kranj 2016 je Telekom Slovenije, zlati sponzor Adriatic Slovenica.

Iskreno vabljeni na finalno preizkušnjo v Kranj!

Manca Čujež