Sestanek projektne skupine Climbing for everbody v Vratih

9. in 10. maja 2015 je Planinska zveza Slovenije v Vratih gostila partnerske planinske zveze v okviru projekta Climbing for everbody, ki ga sofinancira Evropska unija iz programa Erasmus+.

Pred sestankom smo v vsaki sodelujoči zvezi pripravili analizo o stanju plezanja in planinstva v naših državah, po predhodno skupno pripravljenih okvirjih. Na sestanku smo si izmenjali rezultate in izluščili skupne probleme s katerimi se srečujemo. Na podlagi teh ugotovitev smo za nadaljnji projekt formirali 6 delovnih skupin, ki se bodo srečevale tekom projekta in iskale rešitve.

pzs_erasmus__vrata_2016_foto_damjan_omerzu_1
Delovne skupine:
  • javno dostopna planinska in plezalna infrastruktura
  • privabljanje mladih
  • aktivnosti za starejše
  • rešitve na področju omejevanja dostopa do gora
  • mednarodno sodelovanje društev
  • metode treninga in usposabljanja
  
Poleg tega pa smo največ časa namenili usklajevanju in pripravam za izvedbo planinskih tednov (Mountaineering weeks). To je bil do sedaj drugi sestanek partnerjev in obenem zadnji pred začetkom vsebinskega dela projekta. V septembru namreč začnemo s prvim tedenskim dogodkom, kjer se bo zbralo po 15 predstavnikov iz vsake države. Prvi dogodek se bo odvijal na Češkem. Naslednji junija 2017 na Slovaškem, oktobra 2017 na Hrvaškem, aprila 2018 v Sloveniji in septembra 2018 v Italiji.
 
Po zaključku natrpanega urnika, smo pred si pred odhodom sodelujočih ogledali še slap Peričnik in Slovenski planinski muzej v Mojstrani.

Zapisal Damjan Omerzu

pasoca_Erasmus__SLO