Janja in Domen v Kranju na vrhu svetovnega pokala 2016

Janja Garnbret in Domen Škofic sta 27. novembra v Kranju s skupno zmago svetovnega pokala 2016 v težavnosti (Janja tudi v kombinaciji) postavila še en mejnik slovenskega športnega plezanja, v svojo zbirko najžlahtnejših odličij pa pred glasnim domačim občinstvom dodala Janja bronasto in Domen srebrno kolajno. Na sklepni tekmi SP v težavnosti sta slovenski uspeh dopolnila četrtouvrščena Mina Markovič, večkratna kranjska zmagovalka, in Urban Primožič, ki je za slovo od tekmovalnega plezanja dosegel šesto mesto. Slovenija je prvič v zgodovini tudi zmagovalka pokala narodov v težavnosti.

Janja in Domen v Kranju na vrhu svetovnega pokala 2016 (foto Manca Čujež)

Kranj je že 21 let nepogrešljiva postaja najboljših športnih plezalcev pred koncem sezone. Na zadnji preizkušnji letošnjega svetovnega pokala, ki jo pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) organizira Planinska zveza Slovenije, se je pomerilo 49 tekmovalk in 73 tekmovalcev iz 23 držav, poseben pečat pa mu je poleg sijajnih predstav naših tekmovalcev dal spremljevalni program - otroške delavnice in mini olimpijada s Foksijem, plezalni filmi Festivala gorniškega filma in tekmovanje v močnih prstih, ob uradnem odprtju tekme je gledalce osupnila točka lebdečih akrobacij Dane Auguštin, med tekmo pa je vzdušje ogreval DJ Pier.

sp_kranj_2016_finale_foto_manca_cujez_004

Akrobatski spektakel Dane Auguštin ob uradnem odprtju tekme SP Kranj 2016 v razprodani dvorani Zlato polje (foto Manca Čujež)

Aktualna svetovna prvakinja Janja Garnbret (Šaleški AO) je kljub dobremu plezanju pred glasnim domačim občinstvom morala v finalu priznati premoč zmagovalki Belgijki Anak Verhoeven, ki je tudi druga v skupnem seštevku SP v težavnosti, in drugouvrščeni Japonki Akiyo Noguchi, na četrto mesto se je v svojem enajstem kranjskem finalu zavihtela Mina Markovič (ŠPK Plus), ki je v Kranju že štirikrat stala na najvišji stopnički. Komaj 17-letna Garnbretova je že pred sklepnim dejanjem sezone postala zmagovalka skupnega seštevka tako v težavnosti kot kombinaciji, tako da je v njeno čast v prestolnici Gorenjske dvakrat zadonela Zdravljica.

sp_kranj_2016_finale_foto_stanko_gruden_006
Janja Garnbret, ponosna skupna zmagovalka svetovnega pokala 2016 v težavnosti in kombinaciji, v težavnosti ob njej Anak Verhoeven (2.) in Jain Kim (3.) (foto Stanko Gruden)

Svojo prvo kranjsko medaljo si je priplezal Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je v zares zahtevni finalni smeri dosegel drugo višino in si s srebrom zagotovil tudi skupno lovoriko svetovnega pokala v težavnosti, kar je zgodovinski mejnik za slovensko športno plezanje, saj še nikoli ni imela moškega zmagovalca v skupnem seštevku SP. Zmaga se je z odličnim finalnim nastopom nasmehnila Nemcu Sebastianu Halenkeju, tretje mesto pa je dosegel Avstrijec Jakob Schubert, tudi drugi v skupnem seštevku v težavnosti. Za slovo od tekmovalne kariere je Urban Primožič (PK Škofja Loka) po petih letih znova nastopil pred domačim občinstvom in se veselil odličnega šestega mesta ter skupno desetega mesta v SP 2016 v težavnosti.

V najuspešnejši sezoni slovenske reprezentance v športnem plezanju je Slovenija tudi prvič v zgodovini postala zmagovalka pokala narodov v težavnosti, pred Francijo in Avstrijo.

sp_kranj_2016_finale_foto_stanko_gruden_005
Domen Škofic je s skupno zmago SP 2016 v težavnosti osvojil prvo tovrstno moško lovoriko za Slovenijo, ob njem Jakob Schubert (2.) in Romain Desgranges (3.) (foto Stanko Gruden)

Slovenske barve je na finalni tekmi svetovnega pokala v Kranju zastopala 19-članska ekipa, od katere se je kar enajsterica prebila v polfinale. Poleg finalistov so dali vse od sebe tudi Katja Kadič (11.), Jure Raztresen (16.), Vita Lukan (19.), Milan Preskar (19.), Rebeka Kamin (20.), Tjaša Kalan (24.), Mia Krampl (26.), Kaja Skvarč Božič (34.), Tjaša Slemenšek (35.), Veronika Meke (38.), Jernej Kruder (42.), Anže Peharc (46.), Martin Bergant  (47.), Gregor Vezonik (51.) in Zan Sudar (54.).

"Res je neverjetno, še vedno ne morem dojeti, da nama je z Domnom skupaj uspelo osvojiti skupno zmago svetovnega pokala. Spisala sva še en zgodovinski dogodek - preprosto srečna sem," se je iskrilo v očeh Janje Garnbret, ki je poleg dvojne skupne zmage SP v Kranju želela pred domačimi navijači, ki so jo množično in s transparenti prišli podpret s Koroške in iz Velenja, pokazati najboljšo predstavo, a se je malce zalomilo, kljub temu pa smo po njeni zaslugi dvakrat ponosno poslušali slovensko himno. "Ključni so bili živčki. Vso tekmo sem se zelo dobro počutila, a v finalu mi je zdrsnilo pri gibu, kjer sem padla. Vseeno sem zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala, tako da mi ni treba biti razočarana. Neverjetno je bilo dvakrat slišati Zdravljico, niti v sanjah si ne bi mogla predstavljati, zdaj pa se je to uresničilo," se je s kančkom bridkosti veselila Janja, še toliko bolj, ker sta na prestol SP stopila skupaj z Domnom. "Mislim, da še ne moreva dojeti, kar se je ravnokar zgodilo, res je neverjetno, morda se celo ne bo nikoli več ponovilo," je povedala takoj po podelitvi medalj in pokalov, ki so zanjo še dodatna spodbuda k napredku. "Izzivi me čakajo še tako v skali kot na tekmah, želim si celo ponoviti vse rezultate, tako da mi jih ne bo zmanjkalo do konca kariere," je piko na i postavila mlada tekmovalka, ki je v mladinski konkurenci dosegla vse, kar je mogoče, v prvi popolni sezoni med članicami pa precej več kot marsikatera tekmovalka v celotni karieri.

sp_kranj_2016_finale_foto_stanko_gruden
Janja Garnbret si je pred številčnim domačim občinstvom že drugič zapored v Kranju priplezala bron (foto Stanko Gruden)
Tudi Domen Škofic je žarel od ponosa, ko je visoko dvignil pokal za skupno zmago SP v težavnosti, za katero je kocka padla v Kranju. "Med plezanjem sem bil zelo sproščen, vnaprej dosežena Janjina dvojna zmaga SP je bila zame dodatna motivacija, da nama uspe skupaj, sem moral pa nadzorovati željo, da ni bila prevelika in bi ustvarila pritisk namesto spodbude," je dejal Radovljičan, ki je osvojil prvo najvišjo lovoriko za slovensko moško plezanje in jo oplemenitil s srebrom v Kranju, svojimi premiernimi stopničkami na domačih tleh: "Nisem si mislil, da bo ta višina v finalni smeri dovolj za stopničke, a po plezanju sem se super počutil in vem, da sem dal vse od sebe. Pomislil sem, da je zagotovo kdo padel še prej kot jaz, glede na odziv dvorane sem vedel, da sem sestavil nekaj dobrega, še vedno pa je bilo težko dojeti. Domače občinstvo je vedno nekaj posebnega, končno se mi je uspelo uvrstiti na stopničke - res ni bila zmaga, ampak da sem zmagal v skupnem seštevku in se v Kranju uvrstil na stopničke, je prav pravljično. Presrečen sem, da sem del tega, presrečen sem, da sva na vrhu skupaj z Janjo." Ob sijajnih uspehih naših plezalcev tudi športno plezanje postaja vse bolj priljubljeno. "To smo ustvarili skupaj, saj takšna podpora javnosti športnemu plezanju zagotovo pomaga, upam, da bo zanimanje še naprej raslo in da povečajo kranjsko dvorano, saj je škoda, da ne more priti na tekmo še več navijačev," je še dodal 22-letnik.

sp_kranj_2016_finale_foto_stanko_gruden_003
Domen Škofic svoji prvi kranjski medalji naproti - srebrni (foto Stanko Gruden)

"Smer oziroma postavitev je bila fenomenalna, čeprav mi ni bila najbolj pisana na kožo, zato sem še toliko bolj vesela, da sem se uspela zbrati, dati na kup vse svoje znanje in izkušnje in priti čim višje. Na koncu mi je ostalo še precej moči, saj je smer zahtevala težke odločitve in težke gibe. Za mano je zelo dober vikend, pokazala sem, da sem telesno in tudi v glavi dobro pripravljena in še vedno konkurenčna za vrh," je po tekmi vtise strnila Mina Markovič, ki jo je strast do tekmovalnega plezanja obdržala v karavani najboljših, kjer je bila v preteklosti tudi trikrat skupna zmagovalka svetovnega pokala: "Sicer bom še premislila, ampak sama v sebi čutim, da sem še konkurenčna samemu vrhu, veliko mi pomeni tudi to, da se lahko ukvarjam s tem, s čimer se najraje - in si želim to početi še naprej." V enajstih zaporednih kranjskih finalih si je štirikrat priplezala zmago (v letih 2009, 2012, 2014 in 2015), po čem pa ji bo najbolj ostala v spominu letošnja tekma? "Upam, da ne po tem, da je zadnja. V Kranju je vedno zelo dobra organizacija, smeri so iz leta v leto boljše, tudi občinstvo naredi svoje. Morda mi bo ostalo v spominu po tem, da nisem pokazala čisto vsega, česar sem sposobna, zagotovo pa tudi po dobrem plezanju in nagradi meni osebno, da sem spet lahko plezala v Kranju."

sp_kranj_2016_finale_foto_stanko_gruden_001
Mina Markovič je v svojem enajstem kranjskem finalu dosegla četrto mesto (foto Stanko Gruden)
Tudi v karieri Urbana Primožiča ima Kranj posebno mesto, saj je tu leta 2008 nastopil na svoji prvi tekmi svetovnega pokala, se leta 2011 uvrstil v svoj prvi domači finale in s petim mestom dosegel najboljšo uvrstitev v karieri, ki jo je izenačil letos v Villarsu, letošnji SP Kranj pa je izbral za slovo od tekmovalne kariere, zato je bil še toliko bolj vesel poslovilnega finala. "Že uvrstitev v finale je bila zame neverjetna, to sem si želel in to sem dobil. V finalu sem le želel nastopiti sproščeno, pokazati, kar znam, smer je bila za razliko od kvalifikacij in polfinala težka že od začetka. Morda trenutek nezbranosti pri ključnem oprimku, zaradi česar sem padel, ampak nisem bil razočaran. Zadovoljen sem, še posebej pa sem srečen, da je uspelo tudi Domnu," se je iskreno veselil 24-letni Škofjeločan, ki ga po koncu tekmovalne poti čakajo novi izzivi: "Odločitev je padla po daljšem premisleku. Končujem magisterij na fakulteti za strojništvo in v naslednjih letih se vidim na tem področju, ki me zelo veseli. Vsekakor ne bom mogel pustiti plezanja za sabo, tako da bom še vedno plezal, aktivno sodeloval v klubu in tudi pomagal pri reprezentanci, če bo potrebno."

sp_kranj_2016_finale_foto_stanko_gruden_002
Urban Primožič se je s 6. mestom na SP Kranj 2016 poslovil od tekmovalnega plezanja (foto Stanko Gruden)
"Že uvrstitev enajsterice v polfinale je bila odlična, štirje so napredovali v finale. Finalna smer za fante je bila res zasoljena, malce škoda za gledalce, za šov. Halenke je pošten zmagal, Domen pa je kot drugi, kar je odličen rezultat, tudi trdno obvaroval svojo prednost v skupnem seštevku, kar je bila največja želja. Punce so imele lepo smer. Anak je danes pokazala, kar kaže že vso sezono, da je zelo dobro pripravljena, Janja je plezala odlično, po moje najbolje, a je v zadnjem delu preveč pohitela, a tretje mesto in skupna zmaga sta vrhunska. Res sem si želel, da bi bila na stopničkah še Mina, ki je prav tako dobro odplezala. Tudi Urban je plezal dobro, ponesrečilo se mu je pri oprimku, za katerega se je pokazalo, da je bil detajl smeri; zelo sem vesel, da se mu je konec kariere (to sicer na mojo žalost) poklopil s finalom," je nastope svojih varovancev ocenil selektor sloveske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, čigar desna roka sta pomočnik Luka Fonda in trener Urh Čehovin.

sp_kranj_2016_finale_foto_manca_cujez_001
Skupni uspeh slovenske reprezentance v športnem plezanju: finalistov Janje, Mine, Domna in Urbana ter selektorja in trenerjev Gorazda Hrena, Luke Fonda in Urha Čehovina (foto Manca Čujež)

V finalu svetovnega pokala Kranj 2016 je za naše tekmovalce navijala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je povedala: "Športno plezanje je disciplina, ki ni priljubljena le pri mladih, predvsem pa v svetu dobiva vse večjo podporo, zato je prav, da jo podpre tudi Slovenija. Imamo izjemne plezalke in plezalce, kar dokazujejo z odličnimi rezultati, predvsem pa ta šport dobiva vse večjo prepoznavnost in težo, tako da tudi z naše strani vsa podpora. Posameznicam in posameznikom, ki so bili v letošnji sezoni izvrstni v svojih dosežkih, smo s strani ministrstva že podali skromno nagrado, da bi jim bilo vsaj malo lažje na tej športni poti. Plezalni šport še nima takšne podpore, kot si jo zasluži, zato je prav, da izjemne posameznike vsaj kdaj pa kdaj tudi kot država nagradimo."

sp_kranj_2016_finale_foto_manca_cujez
Predsednik PZS Bojan Rotovnik, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, vršilec dolžnosti predsednika Evropskega olimpijskega komiteja Janez Kocijančič in predsednik Mednarodne zveza za športno plezanje Marco Scolaris (foto Manca Čujež)
 
"Velik uspeh je, da je bila sprejeta odločitev o vključitvi športnega plezanja kot olimpijske discipline, na žalost v tem trenutku le za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. To pomeni, da ima Slovenija šport več, v katerem lahko upa na vrhunske dosežke, imamo dva zmagovalca svetovnega pokala, po drugi strani pa je to šport, ki je pisan na kožo naši miselnosti, relativno veliko je zanimanja zanj, in če se bo športno plezanje obdržalo med olimpijskimi športi, mislim, da bo tako Slovenija imela še uglednejše mesto v mednarodni olimpijski družini," je obete športnega plezanja ocenil Janez Kocijančič, vršilec dolžnosti predsednika Evropskega olimpijskega komiteja.

sp_kranj_2016_natalija_mina_maja.jpg
Tri od "vražjih Slovenk", ki so krojile (in ga še) sam vrh svetovnega plezanja: Natalija Gros, Mina Markovič in Maja Vidmar. Zmagoviti pohod je začela Martina Čufar, štafeto je kot peta prevzela Janja Garnbret. (foto Manca Čujež)

REZULTATI finalne tekme svetovnega pokala Kranj 2016
ženske - 49 tekmovalk (vir: IFSC) moški - 73 tekmovalcev (vir: IFSC)
1. Anak Verhoeven (BEL)
2. Akiyo Noguchi (JAP)
3. Janja Garnbret (SLO)
4. Mina Markovič (SLO)
5. Hannah Schubert (AVS)
6. Jain Kim (KOR)
7. Yuka Kobayashi (JAP)
8. Mathilde Becerra (FRA)
...
11. Katja Kadič (SLO)
19. Vita Lukan (SLO)
20. Rebeka Kamin (SLO)
24. Tjaša Kalan (SLO)
26. Mia Krampl (SLO)
34. Kaja Skvarč Božič (SLO)
35.
Tjaša Slemenšek (SLO)
38.
Veronika Meke (SLO)
1. Sebastian Halenke (NEM)
2. Domen Škofic (SLO)
3.
Jakob Schubert (AVS)
4. Stefano Ghisolfi (ITA)
5.
Dmitrii Fakiryanov (RUS)
6.
Urban Primožič (SLO)
7. Romain Desgranges (FRA)
8. Yuki Hada (JAP)
...
16. Jure Raztresen (SLO)
19. Milan Preskar (SLO)
42. Jernej Kruder (SLO)
46. Anže Peharc (SLO)
47. Martin Bergant (SLO)
51. Gregor Vezonik (SLO)
54. Zan Sudar (SLO)


sp_kranj_2016_finale_foto_stanko_gruden_007
Janja in Domen skupaj na vrhu svetovnega pokala 2016 (foto Stanko Gruden)

SKUPNA RAZVRSTITEV svetovnega pokala 2016

Težavnost
ženske (vir: IFSC)
moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) - 530 točk
2. Anak Verhoeven (BEL) - 495 točk
3. Jain Kim (KOR) - 395 točk
4. Magdalena Röck (AVS) - 345 točk
5. Mina Markovič (SLO) - 306 točk
...
20. Tjaša Kalan (SLO) - 77 točk
1. Domen Škofic (SLO) - 472 točk
2. Jakob Schubert (AVS) - 402 točk
3. Romain Desgranges (FRA) - 380 točk
...
10. Urban Primožič (SLO) - 199 točk

Kombinacija
ženske (vir: IFSC) moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) - 596 točk
2. Akiyo Noguchi (JAP) - 447 točk
3. Jessica Pilz (AVS) - 286 točk
1. Sean McColl (KAN) - 538 točk
2. Jakob Schubert (AVS) - 439 točk
3. Kokoro Fujii (JAP) - 423 točk

Pokal narodov
(vir: IFSC)
1. Slovenija - 1575 točk
2. Francija - 1548 točk
3. Avstrija - 1325 točk

>>> Videoposnetek finala tekme SP Kranj 2016


Iskrene čestitke!

Manca Čujež

>>> FOTOGALERIJO si lahko ogledate na spletni strani SP Kranj 2016: finale in polfinale (foto: Stanko Gruden).

Pri izvedbi tekme svetovnega pokala v športnem plezanju Kranj 2016 so nas podprli:

sp_kranj_2016_sponzorji