Z Juretom Bečanom #SlovenijaPleza pod Storžičem

#SlovenijaPleza 17. junija 2017 na Dnevu slovenskih planinskih doživetij na Domu pod Storžičem. Z nami v navpičnici bo športni plezalec Jure Bečan, nekdanji slovenski reprezentant ter državni prvak v težavnosti (2010) in balvanih (2014). Tudi inštruktor športnega plezanja, ki bo na mobilni plezalni steni PZS z veseljem pokazal nekaj športnoplezalnih veščin in podelil kak profesionalen "pajkovski" nasvet. Za pokušino preberite kratek klepet z njim, v soboto pa na plezalno snidenje!

Jure Bečan (vir Prlekija on net)

Kaj te je pritegnilo v svet športnega plezanja?
Že kot mulc sem bil vedno zelo aktiven, vse je bilo v redu, od hoje v hribe do kolesarjenja in, jasno, plezanja po drevesih. Samo, da nisem bil pri miru. Brat (Klemen) je že plezal in sem šel včasih z njim na treninge v skalo ali pa na umetno steno in sem bil hitro zasvojen z vsem dogajanjem na steni.

Nekdaj tekmovalno, danes se v navpičnico podajaš bolj za dušo. Kaj bi izpostavil kot svoje največje dosežke tako na tekmovanjih kot v naravni steni?
Na tekmovanjih sem najbolj ponosen na 6. mesto na svetovnem mladinskem prventvu v Sidneyju v Avstraliji 2008 v težavnosti in pa 6. mesto v balvanskem plezanju na rockmastru v italijanskem Arcu. V skali pa 8b na pogled v Španiji in Turčiji.

Se z bratom Klemnom še pogosto navežeta na vrv?
Žal ne, ker nimava tako dolgega štrika, saj se je preselil v Španijo.

slovenijapleza17junij

Zakaj (ti) je plezanje kul?
Plezanje ponuja neomejeno število različnih gibov in pozicij. Tega gibanja in življenjskega sloga se preprosto ne morem naveličati. Vedno ugotovim kaj novega. Plezam lahko vedno, ko sem v top formi ali pa zdaj, ko sem bolj (verjetno) v plezalnem penzjonu.

Komu bi priporočil športno plezanje?
Popolnoma vsem. Za rekreativno plezanje ne potrebuješ veliko, da lahko noro uživaš. S plezanjem se lahko ukvarja čisto vsak, ki se mu to da početi.

Kako se ti zdi, da je športno plezanje vedno bolj priljubljeno?
To se mi zdi super, stene se gradijo, v klubih je vedno več otrok, od najmlajših do starejših v plezalnih tečajih, meni pa kot inštruktorju tudi ne zmanjka dela. :)

Kakšni plezalni načrti se ti podijo po glavi pred letošnjim poletjem?
Plezalni dopust v Franciji s punco z ogledom tekme za svetovni pokal v Brianconu. Kakšnih posebnih ciljev pa nimam, samo da ne bom na tleh, pa bo v redu.

Dan slovenskih planinskih doživetij 2017 - v soboto, 17. junija, na Domu pod Storžičem med 11. in 14. uro ne zamudite varovanega plezanja na mobilni plezalni steni PZS. Z nami bo tudi domačin, športni plezalec Jure Bečan. Na plezalno snidenje!