Nagradni tabor MK tokrat s češkim pridihom

Letos je nagradni tabor potekal od 22. do 28. julija 2018. Od prejšnjih je bil drugačen, ker nas je bilo v PUS Bavšici dvakrat več kot ponavadi. Poleg nagrajencev so se tabora udeležili tudi mladi iz Češke skupaj s svojimi mentorji. Celotna organizacija je bila zato temu seveda prilagojena.

Vsi za enega eden za vse. Foto: Tim Peternel

Nagradni tabor je utečena akcija, ki se izvaja že nekaj let. Namenjena je skupinam in posameznikom, ki so bili najboljši na različnih planinskih tekmovanjih (MIG, SPOT, likovni natečaj). Poleg skupin so vedno lepo povabljeni tudi mentorji. Letos so prišli trije. Glavni namen tabora je, da se udeleženci dobro počutijo, da so v naravi in da počnejo tisto, kar si oni želijo. Zato program ni prenatrpan, saj imajo tako več možnosti za samo druženje.

mk_pzs_nagradni_tabor_2018_foto_lea_margareta_kosir__22_

Vodstvo smo v PUS Bavšico prispeli že v soboto dopoldne. Sam tabor se je uradno začel dan kasneje, v času kosila. Vsi začasni prebivalci hiše smo bili zbrani šele zvečer. Takrat smo tudi sklicali vse prisotne mentorje na sestanek, na katerem smo predstavili okvirni program tedna in slišali želje ter pričakovanja mentorjev. Sprva je bilo kar nekaj dela z usklajevanjem jezika in načinom komunikacije, ki pa sta se skozi teden nagrajevala in postajala vedno boljša in enostavnejša. Udeležencem s Češke republike smo dali na možnost, da se našega programa udeležijo ali pa si dan splanirajo po svoje. Predvsem so si želeli plezanja v plezališčih, kar so tudi uresničili.

Tekom tedna smo torej pripravili nekaj dejavnosti, ki smo jih izvedli za vse udeležence. Obiskali smo planino Balo, skozi orientacijo spoznali dolino Bavšice, se kopali v kristalno čisti Soči in peli ob ognju za hišo v PUS-u. Tri kitare in prepevanje v češkem, slovenskem in angleškem jeziku. Tudi nekaj družabnosti smo izvedli skupaj, tako da so se udeleženci vsaj nekoliko povezali med seboj. Zanimanje večine je pritegnila tudi učna ferata, ki je sicer namenjena izobraževanjem. Izvedba uspešna. Večer po ferati smo zaokrožili s filmom na prostem.

mk_pzs_nagradni_tabor_2018_foto_tim_peternel__5_

Medtem ko so imeli Čehi svoj program, smo vodstvo s slovensko mladino čas preživeli po svoje. V četrtek dopoldne smo na primer poslušali predstavitev o Soški fronti, ki jo je vodil g. Vlado iz društva Dreizehn-Dreizehn. Sicer pa smo se družili za mizami pred hišo. Kartanje, pogovor, petje, različne družabne igre-organizirane ali pa tudi ne, prosti čas...to je bil njihov in naš čas, ki so ga mladi na analizi še posebej radi izpostavili.

Ana Suhadolnik

Fotografiji: Lea Margareta Košir, Tim Peternel

Erasmus__SLO