Plezanje je preprosto kul! #SlovenijaPleza

Na premiernem športnoplezalnem spektaklu Triglav The Rock Ljubljana so poleg največjih mojstrov navpičnice na svoj račun prišli tudi tisti, ki šele vstopajo v mamljivi svet oprimkov. Navdušenju ni bilo videti konca! Zakaj je plezanje kul, komu bi ga priporočili in kako dojemajo, da je športno plezanje vse bolj priljubljeno, smo pobarali zmagovalko Janjo Garnbret ter drugouvrščena Katjo Kadič in Jerneja Kruderja.

Plezanje je preprosto kul! #SlovenijaPleza (foto Manca Čujež)

Ponosni smo, da se v Sloveniji kalijo najboljše športne plezalke in plezalci na svetu, še posebej ponosni pa smo, kadar lahko zanje navijamo na domačih tleh. Z glasno spodbudo na Kongresnem trgu smo jim 20. maja dali zmagovita krila za skok na balvanski vrh tekmovanja Triglav The Rock Ljubljana. Janja Garnbret je bila nepremagljiva med dekleti, čeprav ji je za ovratnik uspešno dihala Katja Kadič. :) V moški konkurenci je slavil Južni Korejec Chon Jongwon, ambasador tekmovanja Jernej Kruder se je veselil drugega mesta. Slovenske barve je odlično zastopala še trojica finalistov: Mina Markovič in Domen Škofic sta bila peta, Urška Repušič pa šesta. >>> Več.

Ob boku mednarodnega tekmovanja so na svoj račun prišli tudi tisti, ki šele spoznavajo športno plezanje ... ali pa so jih ob imenitnih predstavah profesionalcev zasrbeli prsti in stopala. Niti dežne kaplje jim niso prišle do živega. Predvsem najmlajši se niso mogli upreti plezanju na mobilnih plezalnih stenah na prizorišču v središču Ljubljane - in ob ogledu spretnih "pajkov" je bilo jasno, da smo ljudje rojeni za plezanje. Zato ne preseneča, da športno plezanje doživlja pravi razcvet kot rekreativna dejavnost! Morda je ravno v soboto čar oprimkov prvič začutila Janjina naslednica! Ali pa se je v navpičnici "rodil" novi Jernej! :) #SlovenijaPleza

TriglavTheRockLjubljana_foto_Klemen_Lajevec

Janja Garnbret, Jernej Kruder in Katja Kadič so enotnega mnenja, da je plezanje preprosto kul, te hitro zasvoji in te vsakič znova preseneti z novimi izzivi. (foto Klemen Lajevec/Triglav The Rock Ljubljana)

Ko so ugasnili žarometi Triglav The Rock Ljubljana, smo poklepetali s triperesno deteljico najuspešnejših slovenskih balvanistov.

Zakaj (ti) je plezanje kul?
Janja: "Plezanje mi je kul, ker je edinstven šport, ki ti ponuja široko paleto najrazličnejših gibov, vedno si lahko še boljši, tudi če si v svoji najboljši formi, ter ker je psihična priprava včasih pomembnejša kot fizična. Všeč mi je, ker se moraš znajti v najrazličnejših situacijah, ko imaš svoje telo pod nadzorom, in ko imaš takšno motivacijo in željo, da misliš, da danes pa ne boš padel s stene. Poleg tega nikoli ne zmanjka izzivov in te hitro zasvoji."
Katja: "
Plezam že od malega in se še nisem naveličala. Vedno najdem nove izzive, nove težke gibe in probleme, ki me znova in znova motivirajo, zato mi ni nikoli dolgčas. Plezam lahko bodisi težke stvari na treningu ali pa iz čistega užitka lažjo smer v skali na sončku in se ob tem zabavam."
Jernej: "
Plezanje je preprosto kul. Zabavno, atraktivno in adrenalinsko. Vedno znova te čakajo novi izzivi in nikoli te ni strah, da bi zmanjkalo česa novega. Poleg tega, komu se sploh da ždeti v fitnesu in guliti ene in iste stvari, če pa lahko s plezanjem ravno tako aktiviraš vse mišice - še tiste, za katere prej sploh nisi vedel."

Komu bi priporočil(-a) športno plezanje?
Janja: "Plezanje bi priporočila vsem, od najmlajših do najstarejših. Vedno se najde nekaj za vsakogar, ki mu je ravno prav težko in v čemer bo užival. Poleg tega izzivov nikoli ne bo zmanjkalo in to te tako pritegne, da nikoli več nočeš odnehati."
Katja:
"Vsem, ki si želijo ohranjati telesno pripravljenost brez dvigovanja uteži in rutiniranih vadb." ;)
Jernej:
"Plezanje nudi neskončno paleto različnih težavnosti, višin in naklonov. Tako, da se ni treba bati, če si prestar, premajhen ali pretežek. Priporočil bi ga predvsem tistim, ki vedno iščejo nove izzive."

Kako se ti zdi, da je športno plezanje vedno bolj priljubljeno?
Janja: "Plezanje končno dobiva pozornost, ki si jo zasluži! Z dogodkom Triglav The Rock Ljubljana smo naredili velik korak naprej za Slovenijo ter s tem še povečali priljubljenost. Me veseli, da zdaj že skoraj vsak loči med alpinizmom in športnim plezanjem in mi ni treba posebej razlagati razlik. Zelo pa me tudi veseli, da se vedno več mladih odloči za plezanje in da srečam vedno več ljudi, s katerimi lahko diskutiram beto v smeri."
Katja: "
Vedno večja priljubljenost je z vidika razvoja športa pozitivna, hkrati pa ne smemo pozabiti na obremenitev okolja, ki jo povzroča vedno večji obisk naravnih plezališč, zato: z glavo v naravo in pospravit' za seboj!" :)
Jernej:
"Ne samo, da smo se pribili do olimpijskih iger, ampak šport raste sam od sebe. Vedno več je zanimanja in vedno več ljudi vidi v plezanju vso lepoto, ki ti ga plezanje nudi."

Naj #SlovenijaPleza!

Manca Čujež